buitenland

Noord-en Zuid-Korea lossen schoten na militaire oefening

Door Tom Reijner - 31 maart 2014

Een militaire oefening van Noord-Korea heeft maandag geleid tot een vuurgevecht tussen beide Korea’s. Toen artillerievuur vanuit het noorden terecht kwam aan de zuidkant van de maritieme grens in de Gele Zee, schoot Zuid-Korea terug richting de Noord-Koreaanse wateren

De Zuid-Koreaanse regering riep de bevolking van twee eilanden in het grensgebied op de schuilkelders in te gaan.

Oefening

Noord-Korea had de oefening even voor de beschietingen aangekondigd. Het land stelde een vaar- en vliegverbod in voor de Gele Zee.

De aankondiging van Noord-Korea lijkt een reactie op de jaarlijkse militaire oefeningen die Zuid-Korea en de Verenigde Staten houden. Het stalinistische bewind heeft Zuid-Korea bovendien beschuldigd van ‘gangstergedrag’.

Spanningen

De spanningen in de regio zijn de laatste tijd opgelopen. Noord-Korea vuurde onlangs twee middellangeafstandsraketten af richting de Japanse Zee.

Die actie werd veroordeeld door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. In totaal heeft Noord-Korea sinds eind februari zeker 86 raketten afgeschoten. Het gesloten communistische land dreigt met een ‘nieuwe vorm van nucleaire test’ en andere ‘passende stappen’ als reactie op de veroordeling van de Veiligheidsraad.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.