buitenland

‘Noorse oud-premier Stoltenberg wordt nieuwe NAVO-topman’

Door Anna Vossers - 24 maart 2014

Oud-premier Jens Stoltenberg van Noorwegen wordt de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO. Dat schrijft de Noorse krant Aftenposten op basis van bronnen dichtbij de benoeming.

Hoewel het officieel nog niet helemaal zeker is dat Stoltenberg de Deen Anders Fogh Rasmussen opvolgt als NAVO-topman, achten de betrokkenen het nagenoeg onmogelijk dat de Noor alsnog afvalt, schrijft Aftenposten. De Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië zouden hun steun voor de oud-premier hebben uitgesproken.

NAVO-top in Brussel

Volgens Aftenposten wordt de benoeming waarschijnlijk op 1-2 april bekendgemaakt in Brussel, als de ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO bijeenkomen in Brussel.

Stoltenberg zou de dertiende secretaris-generaal van de NAVO zijn. Driemaal had een Nederlander de eer: Dirk Stikker van 1961 tot 1964, Joseph Luns van 1971 tot 1984 en Jaap de Hoop Scheffer van 2004 tot 2009.

De Italiaanse krantLa Repubblica schreef vorige week dinsdag als eerste dat Stoltenberg kandidaat was. Eerder werden de Poolse minister van Buitenlandse Zaken Radoslaw Sikorski en de Portugees José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, genoemd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.