buitenland

Obama aan telefoon: Poetin, trek Russische troepen terug

Door Tom Reijner - 28 maart 2014

De Amerikaanse president Barack Obama heeft er vrijdag in een telefoongesprek met de Russische president Vladimir Poetin op aangedrongen om de Russische troepen terug te trekken van de grens met Oekraïne. Het initiatief tot een gesprek kwam van de Russische president.

Dat meldt het Witte Huis. De twee wereldleiders overlegden over de mogelijkheid van een diplomatieke oplossing en spraken af dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov nader overleg voeren over verdere stappen.

Intimidatie

In een vraaggesprek met de Amerikaanse nieuwszender CBS News zei Obama eerder vandaag al dat Rusland de troepen uit het oostelijke grensgebied moet halen.

Hij gelooft niet dat er sprake is van een militaire oefening. ‘(…) dat is niet wat Rusland normaal gesproken zou doen. Misschien is het alleen maar om de Oekraïners te intimideren. Misschien hebben ze grotere plannen, wie zal het zeggen,’ sprak Obama.

Stevige taal

Volgens hem koestert Poetin een ‘diepgewortelde wrok’ over het ‘verlies van de Sovjet-Unie’. In toespraken in Den Haag en Brussel eerder deze week bezigde de Amerikaanse president stevige taal richting Rusland. Het land ‘is een regionale bedreiging die zijn buren eerder uit zwakte dan uit kracht bedreigt’.

De Amerikaanse president is, na zijn bezoek aan Nederland, en België en Italië op staatsbezoek in Saudi-Arabië. Daar heeft hij met koning Abdullah gesproken over onder meer de crisis in Syrië, de mogelijke Iraanse ontwikkeling van een kernwapen en het bestrijden van extremisme in de regio.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.