buitenland

Obama bedankt Rutte voor ‘truly gezellige’ nucleaire top

Door Servaas van der Laan - 25 maart 2014

De Amerikaanse president Barack Obama heeft premier Mark Rutte (VVD), koning Willem-Alexander en alle andere Nederlanders bedankt voor de ‘overweldigende gastvrijheid’ in de afgelopen dagen. Obama vond de nucleaire top en alles er omheen ‘truly gezellig’.

Dat heeft Obama gezegd tijdens de afsluitende persconferentie van de Nuclear Security Summit in de binnentuin van het gemeentemuseum in Den Haag.

Gezellig

‘Jullie gastvrijheid was bewonderenswaardig. De organisatie was vlekkeloos,’ zei Obama die zich verontschuldigde voor de chaos die hij met zijn komst in ons land heeft veroorzaakt.

‘Let me say that my first visit in the Netherlands has been truly “gezellig” zei de Amerikaanse president tegen de ongeveer vierhonderd journalisten en medewerkers van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Vervolgens sprak Obama kort over de ontwikkelingen die tijdens de top op nucleaire veiligheid zijn gemaakt. Premier Rutte zei eerder op de bijeenkomst dat de delegaties tijdens de top ‘hebben gescoord’.

Oekraïne

Wellicht tot teleurstelling van Rutte en Obama maar niet helemaal tegen de verwachting in gingen de vragen na afloop niet over nucleaire veiligheid maar over Oekraïne en een beetje over de NSA.

De acties van Rusland noemde Obama ‘op geen enkele manier te rechtvaardigen’. ‘Er zijn geen aanwijzingen dat Russische sprekende mensen op de Krim worden bedreigd. Vergelijkingen met het conflict in Kosovo of op de Balkan in de jaren negentig zijn belachelijk,’ zei Obama.

Geïsoleerd

Ook zei hij dat Rusland ‘geïsoleerder’ in dit conflict staat dan vijf jaar geleden met Georgië of in de Sovjet-tijd. Er is volgens Obama geen land van de NAVO dat Rusland in deze actie steunt. ‘We zijn bereid om een volgende stap te zetten. Sancties zullen Rusland harder treffen van Oekraïne of Europa.

Obama wilde niet geloven dat Rusland zo’n goede buurman en bondgenoot is van Oekraïne. ‘Welke goede vriend valt zijn buurman aan of pakt een stuk land af?’. Premier Rutte had aan de woorden van de bondgenoten weinig toe te voegen. Hij zei alleen dat er geen ‘geopolitiek conflict’ is dat ‘zonder de Verenigde Staten kan worden opgelost’.

Lees hier de slotverklaring van de top

Volg Servaas van der Laan op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.