buitenland

Obama: paus is grote inspirator in strijd tegen ongelijkheid

Door Servaas van der Laan - 27 maart 2014

Paus Franciscus is een grote inspirator voor de Amerikaanse president Barack Obama als het gaat om de strijd tegen sociale ongelijkheid. De paus toont dat de ‘American Dream’ voor steeds minder mensen bereikbaar is.

Dat zegt Obama in een interview met de Italiaanse krant Corriere della Sera.

Sociale gerechtigheid

‘De Heilige Vader heeft mensen overal ter wereld, en mij ook, geïnspireerd met zijn inzet voor sociale gerechtigheid en met zijn boodschap van liefde en medeleven,’ zegt Obama.

Volgens de Amerikaanse president drukt de paus door zich constant te richten tot de zwakkeren in de samenleving een duidelijke veroordeling uit tot de rest. ‘Hij herinnert ons eraan dat eenieder de individuele verantwoordelijkheid heeft om op een eerlijke en deugdelijke manier te leven.

Groot gat

In de Verenigde Staten is volgens Obama een steeds groter gat ontstaan tussen de middenklasse en de superrijken. ‘Het wordt voor de hardwerkende Amerikaan steeds moeilijker om de trap van de welvaart te bestijgen,’ zegt Obama.

Over zijn bezoek aan Brussel van woensdag zei Obama dat het de nauwe banden tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten bevestigt. Het sluiten van een trans-Atlantische alliantie is voor Obama een van de ‘grootste prioriteiten’. Het feit dat Obama tot woensdag nog nooit in Brussel was geweest, doet daar volgens de president niets aan af.

Twee staatsbezoeken

Obama arriveerde woensdagavond op vliegveld Fiumicino in Rome. Donderdag zal hij rond 10.30 uur worden ontvangen door paus Franciscus. Vervolgens snelt de president naar het Quirinaalpaleis om daar zijn Italiaanse collega Giorgio Napolitano te ontmoeten. Ook ontmoet hij premier Matteo Renzi met wie hij maandag nog in het Catshuis zat. Later op de dag bezoekt Obama het beroemde Colosseum. Het bouwwerk zal voor de gelegenheid volledig worden afgesloten en ontruimd. Ook de nep-gladiatoren hebben zich uit de voeten moeten maken.

Extreem-rechtse groeperingen hebben het bezoek aangegrepen om hun stem te laten horen. Zij protesteren in het centrum en noemen Obama ‘een ongewilde gast’. ‘Rome staat achter Poetin’ is op één van de protestborden te lezen.

Volg Servaas van der Laan op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.