buitenland

Obama wil trans-Atlantische relatie verstevigen in Brussel

Door Tomasz Blom - 25 maart 2014

De Amerikaanse president Barack Obama reist dinsdagnacht vanuit Amsterdam door naar Brussel, waar hij zal overleggen met leiders van de Europese Unie. Op de agenda staan enkele belangrijke geopolitieke kwesties.

Het is de eerste keer dat Obama een bezoek brengt aan België en de Brusselse Europese instellingen.

Obama overlegt in Brussel met Europees president Herman Van Rompuy, de voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso en NAVO-topman Anders Fogh Rasmussen. Er zal onder meer worden gesproken over Oekraïne, het kernwapenprogramma van Iran en het vredeproces in het Midden-Oosten.

Slop

Verwacht wordt dat Obama het EU-beraad aangrijpt om de trans-Atlantische samenwerking te verstevigen. Volgens waarnemers is de samenwerking tussen Amerika en de EU de laatste tijd wat in het slop geraakt.

Beide machtsblokken vinden het steeds moeilijker om eensgezind en op tijd met antwoorden op internationale vraagstukken te komen. Dit werd vorig jaar bijvoorbeeld duidelijk door de aarzelende westerse reacties op de Syrische gasaanvallen.

Onder druk

De recente onthullingen over Amerikaanse afluisterpraktijken zetten de relatie tussen Europa en Amerika verder onder druk. De Amerikaanse topdiplomaat die in februari tijdens een telefoongesprek over de Europese bemiddelingspogingen in Oekraïne ‘fuck de EU‘ riep, gooide alleen maar olie op het vuur.

Woensdagavond vertrekt de Amerikaanse president alweer naar Rome, waar hij donderdag een ontmoeting met paus Franciscus heeft.

Kosten

Yvan Mayeur, de burgemeester van Brussel, liet maandag in de Britse krant The Guardian optekenen dat de veiligheidsmaatregelen rond het bezoek van Obama de stad zeker 10 miljoen euro kosten. Een gemiddelde EU-top, die ongeveer vier keer per jaar in Brussel wordt gehouden, heeft een begroting van zo’n 500.000 euro.

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) zei eerder dat Obama’s bezoek ongeveer 360.000 euro aan extra kosten met zich meebracht. De gemeente Den Haag meldde 3,5 miljoen euro te hebben begroot voor de nucleaire top.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.