buitenland

Oekraïens parlement weigert ontslag van defensieminister

Door Anna Vossers - 25 maart 2014

De Oekraïense interim-minister van Defensie Igor Tenjoech heeft dinsdag zijn ontslag aangeboden. Het parlement in Kiev heeft zijn aanbod om op te stappen afgewezen.

‘Aangezien sommigen de acties die ik onderneem wellicht niet kunnen waarderen, wil ik me niet aan mijn functie vastklampen’, zei Tenjoech tegen het parlement. Om het ontslag te kunnen ratificeren, is een meerderheid van 226 van de 450 stemmen nodig, maar slechts 197 parlementariërs stemden voor het vertrek van de minister van Defensie.

Onder vuur

Tenjoech ligt onder vuur, omdat Oekraïense troepen op de Krim hadden geklaagd dat zij geen duidelijke instructies vanuit Kiev kregen. Deze werden tegelijkertijd wel belaagd door pro-Russische milities, ook nadat het schiereiland in een internationaal niet erkend referendum koos voor aansluiting bij Rusland.

Maandag maakte de interim-regering van Oekraïne bekend dat het leger terugtrekt van de Krim. Alle Oekraïense militairen en hun families worden van het schiereiland geëvacueerd.

Eerder zei Tenjoech in een interview met het Duitse weekblad Der Spiegel al dat hij voor een ‘vreedzame oplossing’ was en dat hij niet wilde dat Oekraïense soldaten zich op de Krim lieten ‘provoceren’ door pro-Russische milities en zelf tot geweld zouden overgaan. Hij wil koste wat kost een oorlog met Rusland voorkomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.