buitenland

Oekraïense politie doodt leider extreemrechtse groep in café

Door Tom Reijner - 25 maart 2014

Speciale troepen van de politie hebben dinsdag in Oekraïne Aleksandr Moezitsjko omgebracht. Hij is één van de leiders van de ultrarechtse groep Rechtse Sektor.

Hij is gedood na een schotenwisseling in een café in Rivne, in het westen van het Oost-Europese land, meldt het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken.

Liquideren

Het oorspronkelijke plan was om de 51-jarige Moezitsjko, samen met andere sympathisanten van de Rechtse Sektor, op te pakken, zeggen de autoriteiten. Maar de extreemrechtse leider zou zijn begonnen met schieten, waarop de politie besloot hem neer te schieten.

Er zijn ook echter bronnen die zeggen dat de actie was gericht op het liquideren van de man en niet om hem te arresteren.

Ook zijn er berichten dat hij uit zijn auto is getrokken en ergens anders is doodgeschoten.

De nieuwe machthebbers zouden niet goed hebben geweten wat zij met de man aanmoesten. Ze beschreven hem dikwijls als een ‘leider van een criminele gang‘.

Wapens

Moezitsjko speelde een belangrijke rol bij de protesten tegen de reeds afgezette president Viktor Janoekovitsj. Hij is verantwoordelijk voor aanvallen op lokale autoriteiten tijdens de opstand en gewelddadigheden in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Nadat in het land een nieuwe, tijdelijke regering aantrad, weigerde hij zijn wapens in te leveren.

Rusland besloot eerder dit jaar de leider te vervolgen voor misdaden in Tsjetsjenië eind jaren negentig. Moezitsjko zou destijds zeker twintig Russische krijgsgevangenen hebben gemarteld en gedood.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.