buitenland

‘Oekraïense soldaat gedood bij aanval op legerbasis de Krim’

Door Servaas van der Laan - 18 maart 2014

Bij een aanval op een Oekraïense legerpost op de Krim is een soldaat van het leger van Oekraïne om het leven gekomen. Een andere soldaat raakte bij de aanval gewond.

Dat meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken van de Oekraïense interim-regering.

Gemaskerde mannen

Volgens een woordvoerder bestormden gewapende en gemaskerde mannen dinsdag een Oekraïense legerpost in Simferopol, de hoofdstad van de Krim.

Bij de aanval werd een onderofficier doodgeschoten. Een kapitein is gewond naar het ziekenhuis gebracht. De militairen zouden ook van hun wapens, papieren en geld zijn beroofd en gevangen zijn gehouden. Maar verslaggevers van CNN die dinsdag bij de basis aanwezig waren, zeiden dat er van een gijzeling geen sprake was. Wel zagen ze een ambulance het terrein op rijden.

Oorlogsdaad

Volgens Kiev zou het gaan om Russische elitetroepen, maar het Kremlin ontkent dat. De ongekozen premier van Oekraïne Arseni Jatsenjoek noemde de aanval dinsdag een ‘oorlogsdaad’.

Jatsenjoek vreest dat het conflict zich langzaam ontpopt tot een militair treffen. De Russische troepen zouden hier de schuldigen van zijn in de ogen van de Oekraïeners.

Annexatie

De Russische president Vladimir Poetin stemde dinsdag per decreet voor annexatie van de Krim. In de ogen van veel Russen wordt daarmee gebied dat eigenlijk altijd bij Rusland hoorde, eindelijk weer ingenomen.

Op Syrië en Noord-Korea na, veroordelen alle landen de overhaaste annexatie van de Krim door Rusland. De G8 schorste Rusland als lid. De overige zeven landen zullen volgende week tijdens de Nuclear Security Summit in Den Haag over de situatie spreken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.