buitenland

‘Oekraïne en Rusland eens over tijdelijk bestand op Krim’

Door Tom Reijner - 16 maart 2014

De Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe en zijn Oekraïense collega Ihor Tenjoek zijn zondag overeengekomen dat Russische troepen tijdelijk geen actie ondernemen tegen Oekraïense militaire faciliteiten op de Krim.

Het bestand is geldig tot 21 maart, melden bronnen bij de Oekraïense politie.

Afspraak

Vanmorgen zei de Oekraïense minister dat Rusland nog meer troepen naar de Krim heeft gestuurd. Er zouden nu 22.000 Russische legereenheden aanwezig zijn op het schiereiland, waar vandaag een referendum wordt gehouden over de toekomst van de regio.

Met die toename zouden de Russen een afspraak met Oekraïne schenden. Rusland mag in 2014 maximaal 12.500 militairen stationeren in de regio om zo de Russische Zwarte Zeevloot veilig te stellen. ‘Helaas is dit aantal in een zeer korte tijd toegenomen tot 22.000, zei de Oekraïense minister. Hij overwoog ‘passende maatregelen langs de zuidelijke grens’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.