buitenland

Oekraïne roept reservisten op, leger in staat van paraatheid

Door Shari Deira - 02 maart 2014

Oekraïne heeft zondag alle reservisten voor militaire dienst opgeroepen. Het Oekraïense leger wordt in de opperste staat van paraatheid gebracht naar aanleiding van het Russische militaire ingrijpen op de Krim.

Andrej Paroebi van de Raad van Defensie en Nationale Veiligheid van Oekraïne zei dat zondag. Het Kremlin liet zaterdag weten dat het eventueel troepen gaat inzetten in Oekraïne, zoals op de Krim al het geval is.

Leiders

Eerder vandaag werd bekend dat Russische militairen wapens in beslag hebben genomen op een basis van de Oekraïense marine. Ook riepen zij de aanwezige Oekraïeners op de kant van de ‘wettige leiders’ te kiezen

De strijdkrachten van Oekraïne bestaan op papier uit 130.000 man, vooral dienstplichtigen. Volgens waarnemers is er sinds de onafhankelijkheid van Oekraïne in 1991 weinig geld gestoken in de strijdkrachten.

Het leger van Oekraïne beschikt over verouderd materiaal en militairen worden slecht betaald.

Ambassadeur

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag laat zondag weten dat het belangrijk is om ‘verdere escalatie‘ te voorkomen. De Nederlandse ambassadeur wordt dan ook vooralsnog niet teruggehaald. Nederland wil de dialoog met Oekraïne ‘openhouden’.

Maandag komen ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie bijeen in Brussel om te bespreken hoe om te gaan met de spanningen tussen Rusland en Oekraïne en de situatie op de Krim.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.