buitenland

Oekraïne waarschuwt voor grote militaire actie Rusland

Door Tom Reijner - 20 maart 2014

De tijdelijke Oekraïense regering in Kiev is bang dat Rusland, naast de Krim, ook in andere gebieden militair zal ingrijpen. Er zijn tekenen die erop wijzen dat het Russische leger een ‘grootschalige militaire interventie’ in het zuiden en oosten van Oekraïne voorbereidt, waar veel inwoners van Russische afkomst wonen.

Dat waarschuwt de Oekraïense vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties (VN) in Genève Joeri Klimenko donderdag. Zijn collega bij de VN, Alexey Borodavkin, spreekt tegen dat zijn land van plan is om militairen naar andere delen van Oekraïne te sturen.

Toestemming

In oostelijk gelegen steden als Charkov en Donetsk hebben inwoners van Russische afkomst de afgelopen weken gedemonstreerd voor aansluiting bij Rusland, naar het voorbeeld van de Krim. Bij die protesten braken geregeld ongeregeldheden uit, waarbij zelfs doden en gewonden vielen.

De Russische president Vladimir Poetin heeft altijd gezegd  dat hij de belangen van de inwoners van Russische afkomst en Russischtaligen ook buiten het grondgebied van de Russische Federatie verdedigt.

Dat deed hij eind februari met een militaire ingreep op de Krim. Het parlement in Moskou heeft president Vladimir Poetin weken geleden al toestemming gegeven voor militair ingrijpen, mocht hij dat nodig vinden.

Niet gepast

Rusland hoeft daarbij niet te vrezen voor een Amerikaanse militaire interventie in Oekraïne. Hoewel de Amerikanen militair oefenen met de Oekraïners en omliggende buurlanden is een ingrijpen in het conflict ‘niet gepast’ en zou het ook niet goed zijn voor het land, zegt de Amerikaanse president Barack Obama.

Hij wil inzetten op diplomatieke middelen door de druk op Rusland te blijven opvoeren. Er moet een ‘sterke internationale coalitie’ worden gevormd ‘die een duidelijke boodschap zal versturen’, vindt Obama.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.