buitenland

Onbekend vliegtuig op radar kort na verdwijning Boeing 777

Door Tom Reijner - 18 maart 2014

Het Thaise leger heeft een signaal van een onbekend vliegtuig op de radar opgevangen. Dat gebeurde kort nadat de Boeing 777 van Malaysia Airlines op mysterieuze wijze verdween.

Het onbekende vliegtuig vloog in tegenovergestelde richting van de route die vlucht MH370 van Malaysia Airlines oorspronkelijk moest vliegen.

De informatie is pas tien dagen na de mysterieuze verdwijning gedeeld met de Maleisische autoriteiten. De reden die het Thaise leger hiervoor opgeeft, is dat de Maleisiërs niet officieel om de informatie zouden hebben gevraagd.

Westelijk

Door de vandaag vrijgegeven informatie is het steeds waarschijnlijker dat het vliegtuig na vertrek uit Kuala Lumpur een scherpe draai in westelijke richting maakte.

Die onverwachte manoeuvre kwam nadat de communicatie was uitgevallen. Iemand aan boord met specifieke kennis van de besturing van vliegtuigen heeft het communicatiesysteem uitgeschakeld, bleek zaterdag.

Zoektocht

Veel landen zoeken actief mee naar de verdwenen Boeing. Zo heeft Australië het zoekgebied voor de vermiste Boeing 777 van Malaysia Airlines drastisch verkleind.

Er wordt voor de zuidelijke route nog op een gebied van 600.000 vierkante kilometer naar het toestel gezocht. China zoekt ook boven land naar mogelijke sporen van het toestel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.