buitenland

Onderzoekers: Boeing 777 is bewust van koers veranderd

Door Shari Deira - 15 maart 2014

De koersverandering van de verdwenen vlucht MH370 is een bewuste actie geweest. Maleisische autoriteiten doen opnieuw onderzoek naar de bemanningsleden en passagiers aan boord van de verdwenen Boeing 777.

‘Er is bewijs dat iemand vanuit het vliegtuig bewust heeft gehandeld,’ zegt premier Najib Razak van Maleisië zaterdag. Even voor de bewuste actie zijn communicatie-apparatuur en de transponder van het vliegtuig uitgezet.

Satelliet

De onderzoeksautoriteiten zijn nog niet helemaal overtuigd van een kaping. ‘Ondanks media-berichten dat het vliegtuig is gekaapt, onderzoeken we alle mogelijkheden van wat er is gebeurd met vlucht MH370.’

Op basis van nieuwe satellietinformatie kunnen autoriteiten met hoge zekerheid zeggen dat het communicatieapparatuur is uitgeschakeld vlak voordat het vliegtuig de oost-kust bereikte van de grens met Thailand.

Er zijn op basis van nieuwe data van de satellieten twee mogelijke routes die het toestel is gevlogen. De ene route ligt ten noorden van Thailand naar Kazachstan en de andere van Zuid-Indonesië naar Zuid-India.

Leger

De zoektocht in de Zuid-Chinese zee, waar de afgelopen dagen vooral is gezocht, is vanwege de nieuwe informatie gestaakt. Het is vrijwel zeker dat het toestel van Malaysia Airlines nog op de radar van het Maleisische leger is gezien.

Het toestel vloog de geplande route naar het noordoosten, maar keerde na een uur plotseling terug. Boven de westkust van Maleisië maakte het vliegtuig een bocht naar het noordwesten.

Vrijdagavond meldden Amerikaanse autoriteiten dat de vermiste Boeing 777 sterke bewegingen omhoog en omlaag maakte. Het toestel zou zelfs tot bijna 14.000 meter zijn gestegen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.