buitenland

Ontslag Letse minister door aankondiging deelname SS-mars

Door Tomasz Blom - 14 maart 2014

De Letse minister van milieu Einars Cilinskis wilde deelnemen aan een optocht die zondag onder meer de nazi-elitetroepen Waffen SS herdenkt. Premier Laimdota Straujuma vond dat geen goed idee en ontsloeg Cilinskis.

Dat heeft het Letse persbureau LETA vrijdag bekendgemaakt.

Premier Straujuma had haar ministers van te voren gewaarschuwd om niet deel te nemen aan de herdenkingsmars.

Als lid van de rechtse Nationale Alliantie sloeg Cilinskis deze waarschuwing in de wind. Tegen verslaggevers zei hij al jaren deel te nemen aan de optocht. Cilinskis benadrukte op deze manier de Letse soevereiniteit te eren.

Volgens de woordvoerder van Straujuma kan hij daarom nu vertrekken.

Helden

De militairen die in de oorlog voor de Waffen SS vochten, worden door veel Letten gezien als helden. Letland verkreeg in 1918 onafhankelijkheid, maar werd in 1940 door de naburige Sovjet-Unie bezet. In de ogen van veel Letten betekende de Duitse aanval op de Sovjet-Unie in 1941 daarom vooral een bevrijding van het gehate Sovjet regime.

In 1944 heroverde de Sovjet-Unie Letland. Vervolgens bleef het land tot 1991 onderdeel van de Sovjet-Unie.

Spanningen

De mars leidt jaarlijks tot spanningen met de Russisch sprekende minderheid. Zij vinden de optocht van zondag een verheerlijking van het fascisme. Meer dan een kwart van de Letse bevolking beschouwt zichzelf etnisch Russisch.

De mars valt gelijk met het referendum op de Oekraïense Krim. Daar stemt het overwegend Russische schiereiland zondag over toetreding tot Rusland.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.