buitenland

Oorlogstaal uit Noord-Korea: regering dreigt met nucleaire test

Door Shari Deira - 30 maart 2014

Noord-Korea dreigt met een ‘nieuwe vorm van nucleaire test’ en andere ‘passende stappen’. Reden hiervoor is de veroordeling van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) van eerdere raketlanceringen.

Het Noord-Koreaanse leger laat zondag weten meer gevarieerde nucleaire afschrikking te willen bewerkstelligen.

Raketten

Vrijdag veroordeelde de VN-Veiligheidsraad raketlanceringen van het gesloten land. Noord-Korea vuurde deze week twee middellangafstandsraketten af, die terechtkwamen in de Japanse zee. De VN-Veiligheidsraad denkt nog na over passende maatregelen.

Noord-Korea test wel vaker raketten, maar het was voor het eerst sinds 2009 dat er een raket werd gebruikt die zo’n groot bereik heeft.

De regering van Japan reageerde woensdag relatief mild op de lancering. Deze heeft geen gevolgen voor besprekingen tussen de regeringen in Tokio en Pyongyang. De landen praten in Peking over kwesties als het nucleaire programma van Noord-Korea.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.