buitenland

‘Opdeling België kost Vlaanderen honderden miljarden’

Door Tomasz Blom - 17 maart 2014

De Vlaams-nationalistische Warande-denktank heeft berekend dat een splitsing van België Vlaanderen zo’n 237 miljard euro kost. Dit bedrag bestaat uit de overname van een deel van de staatsschuld en tijdelijke kosten voor de sociale zekerheid.

De Warande-denkgroep publiceerde eerder het Manifest voor een zelfstandig Vlaanderen in Europa, met argumenten om Vlaanderen van Wallonië af te scheiden. Volgens de organisatie ‘deugt België niet, voor geen meter’.

Het is voor het eerst dat een Vlaams-nationalistische groep concreet en volledig de kosten een opdeling van België heeft becijferd.

Staatsschuld

De ramingen zijn terug te lezen in het nieuwe boek van Warande voorzitter en oud-bestuursvoorzitter van de KBC bank, Remi Vermeiren. In België, een onmogelijke opdracht oppert hij de Belgische staatsschuld te verdelen. Vlaanderen betaalt 55 procent, Wallonië de rest. Dit komt voor Vlaanderen neer op een bedrag van ongeveer 203 miljard euro.

Vermeiren denkt dat Wallonië door een abrupte deling de kosten voor de sociale zekerheid niet meer zou kunnen betalen. Hij stelt daarom voor de Vlaamse steun hiervoor binnen vijftien jaar af te bouwen. Dit voegt 34 miljard euro toe aan de kosten, waardoor het totaalbedrag op 237 miljard uitkomt.

Opdeling

In het plan wordt België verder in drie zelfstandige delen opgesplitst: Vlaanderen, Wallonië en Brussel. De nieuwe staatsgrenzen komen overeen met de huidige gewestgrenzen. Elke Belg mag, onafhankelijk van zijn woonplaats, kiezen welke van de drie nationaliteiten hij aanneemt.

De huidige hoofdstad krijgt in de plannen een aparte status. Brussel zal verder gaan als stadstaat, maar Vlaanderen en Wallonië behouden hun inspraak en de bevoegdheid om in de stad diensten voor zichzelf te vestigen. De stadstaat zou zijn inkomsten onder meer kunnen halen uit forensenbelasting.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.