buitenland

Oud-bokser Klitsjko geen presidentskandidaat Oekraïne

Door Anna Vossers - 29 maart 2014

Het ziet ernaar uit dat de Oekraïnse presidentsverkiezingen van 25 mei een tweestrijd tussen voormalig premier Joelia Timosjenko en miljardair Petro Porosjenko worden. Oppositieleider en oud-bokser Vitaly Klitsjko stelt zich niet kandidaat.

Dat heeft Klitsjko zaterdag bekendgemaakt. De oud-bokser steunt de kandidatuur van Porosjenko.

Chocoladekoning

Porosjenko (48) steunde de protesten tegen voormalig president Viktor Janoekovitsj vanaf het begin, schrijft persbureau Reuters. Volgens de presidentskandidaat moeten alle politieke groeperingen die Janoekovitsj ten val brachten, de krachten verenigen om de grote economische en veiligheidsproblemen van het land aan te pakken.

Porosjenko is op dit moment parlementariër in Kiev. Zakenblad Forbes schat zijn vermogen op 1,3 miljard dollar (950 miljoen euro). Hij werd rijk als cacaohandelaar, wat hem de bijnaam ‘Chocoladekoning’ opleverde.

Rusland

Eerder maakte Timosjenko al bekend dat zij de nieuwe president wil worden. Zij was in 2005 en van eind 2007 tot 2010 premier van Oekraïne. In 2010 deed zij al een poging president te worden, maar zij verloor destijds van Janoekovitsj.

De presidentsverkiezingen hebben plaats in de schaduw van het referendum van het schiereiland de Krim, waarbij de bevolking voor aansluiting met Rusland koos. Zaterdag heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov aangegeven dat Rusland niet van plan is om het Russische leger over de grens met Oekraïne te sturen. Maar, herhaalde hij, Rusland blijft klaarstaan om de Russisch sprekende bevolking te helpen als dat nodig is.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.