buitenland

Overgrote meerderheid bevolking de Krim kiest voor Rusland

Door Anna Vossers - 17 maart 2014

Bij een opkomst van 82,71 procent heeft een overgrote meerderheid van 96,6 procent van de bevolking van de Krim zondag bij een rommelig verlopen referendum gestemd voor aansluiting bij Rusland. Naar verwachting kan begin deze week al met de roebel worden betaald op het schiereiland.

Dat heeft de voorzitter van de kiescommissie maandag gezegd. Deze uitkomst van het referendum werd al verwacht, omdat de meerderheid van de bevolking van de Krim Russisch is. De Krim-Tataren hadden al aangegeven de volksraadpleging te boycotten en ook pro-Westerse Oekraïners zijn veelal thuisgebleven.

Russisch of zelfstandig

De 1,5 miljoen stemgerechtigden uit de Krim konden zondag uit twee smaken kiezen: het schiereiland kon Russisch worden, of de regio zou zelfstandig worden binnen Oekraïne. Een voortzetting van de status als autonome deelrepubliek binnen Oekraïne was geen optie.

Zondagavond, nog voor de stembussen waren gesloten, werd er in de hoofdstad stad Simferopol gefeest met vuurwerk en Russische vlaggen.

De opkomstpercentages zouden zeer onbetrouwbaar zijn, er is gefraudeerd met stembiljetten en kiezersregistratie en het was vaak mogelijk door de stembussen heen te zien welk vakje was aangekruist, terwijl pro-Russische knokploegen de stembureaus bewaakten.

Schijnvertoning

De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben al tegen Rusland gezegd dat zij de uitslag niet accepteren. De Amerikaanse president Barack Obama heeft in een telefoongesprek met Vladimir Poetin gezegd dat de volksraadpleging een ‘schijnvertoning’ was, die werd overschaduwd door de dreiging van militair ingrijpen door Rusland.

Rusland accepteert de uitslag wel en is zondag een wapenstilstand met Oekraïne overeengekomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.