buitenland

‘Passagiers met vals paspoort waren onderweg naar Amsterdam’

Door Servaas van der Laan - 09 maart 2014

Twee mannelijke passagiers die met gestolen paspoorten aan boord waren van de vermiste vlucht naar Beijing, hadden tickets voor Amsterdam. De twee hadden zaterdag met China Southern Airlines in Amsterdam moeten landen.

Dat meldt de Britse nieuwszender BBC op basis van bronnen rond het onderzoek.

Gestolen in Thailand

Het gaat om twee mannen die gebruik maakten van een Italiaanse en Oostenrijks paspoort die enkele jaren geleden in Thailand waren gestolen. Na Amsterdam zou één van hen naar Kopenhagen doorreizen en de ander naar Frankfurt.

De passagierslijst van de verdwenen vlucht wordt grond geïnspecteerd. Aanvankelijk zouden vier namen verdacht zijn, maar volgens de Maleisische minister van Transport gaat het nu alleen nog om deze twee verdachten. Welke nationaliteit de twee verdachten hebben, is niet bekend.

FBI

Onderzoekers uit vele landen zijn intussen bij de zoektocht betrokken. Ook de FBI is door de Maleisische autoriteiten ingeschakeld. Aan boord van het verdwenen toestel waren 14 verschillende nationaliteiten. Het gaat om voornamelijk Chinese passagiers, maar ook enkele Europeanen, onder wie een Nederlandse vrouw.

Uit radargegevens is gebleken dat de Boeing 777 vlak voor vermissing een rigoureuze koerswijziging moet hebben gemaakt. Omdat het goed weer was en er geen enkel noodsignaal is uitgezonden, worden ‘normale’ omstandigheden uitgesloten. De Maleisische autoriteiten zeggen ‘met het ergste scenario rekening te houden’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.