buitenland

Peiling: socialisten groter dan liberalen in europarlement

Door Anna Vossers - 06 maart 2014

Socialistische partijen gaan meer stemmen krijgen dan de liberalen tijdens de Europese verkiezingen van mei, suggereert een peiling die peilingen van alle 28 lidstaten van de EU meerekent. De fractie van de Socialisten & Democraten, waarbij de PvdA is aangesloten, zou de grootste worden.

Tussen 22 en 25 mei kunnen 400 miljoen inwoners van de Europese Unie stemmen welke 751 politici vanaf juli een zetel krijgen in het Europees Parlement, 15 minder dan nu nog het geval is.

Winst op links

Op dit moment zijn de twee grote partijen: de centrumpartij EPP met 274 zetels en de linkse S&D met 194 zetels. Volgens de peiling zou de centrumfractie na de verkiezingen slinken tot 202 zetels, terwijl de S&D met 209 zetels de grootste zou worden.

De meest linkse fractie, de GUE/NGL, zou volgens de peiling zelfs groter worden dan de liberale fractie ALDE, waar VVD en D66 bij horen: 67 zetels voor de socialisten, versus 61 voor de liberalen.

Anti-europartij

Een ander opvallend detail, schrijft de website euobserver.com, is dat de Duitse extreemrechtse partij NPD en de anti-europartij AfD uit datzelfde land voor het eerst in het Europees Parlement zouden komen als de peilingen kloppen.

De peiling is gepubliceerd op europedecides.eu en combineert de verschillende peilingen die in elk land al zijn gedaan. Voor Nederland zijn bijvoorbeeld ramingen van Ipsos, GfK en TNS Nipo gebruikt.

De politieke partijen uit verschillende landen hebben zich aangesloten bij internationale fracties. Zo zitten VVD en D66 in de liberale fractie ALDE, is het CDA aangesloten bij de European People’s Party (EPP), de PvdA bij de Socialisten & Democraten (S&D) de SP bij de linkse fractie GUE/NGL.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.