buitenland

‘Piloot Boeing 777 belde voor vertrek met mysterieuze vrouw’

Door Tom Reijner - 23 maart 2014

Piloot Zaharie Ahmad Shah van de verdwenen Boeing 777 heeft vlak voor het opstijgen nog twee minuten getelefoneerd met een mysterieuze vrouw. Het was een van de laatste telefoontjes die de piloot kreeg voordat zijn toestel het vliegveld van Kuala Lumpur verliet.

Dat schrijft de Britse krant Daily Mail zondag. Onderzoekers vinden dit een belangrijke aanwijzing, vooral om de vrouw bij het kopen van de simkaart een valse identiteit opgaf.

In Maleisië moet iedereen die een simkaart koopt zijn identiteitskaart- of paspoortnummer op een formulier schrijven.

De autoriteiten namen deze maatregel na de aanslagen op 11 september 2001. Zo kan elk telefoonnummer worden nagegaan.

Terrorisme

Door de nieuwste vondst groeit de vrees dat er een link bestaat tussen de piloot en terroristische groeperingen. Alle andere oproepen van en naar de piloot vlak voor het vertrek vanuit de Maleisische hoofdstad, werden al eerder gecontroleerd. De mysterieuze beller werd ontdekt toen de politie de telefoongegevens van de piloot en zijn copiloot natrok.

De onderzoekers benadrukken dat er niet meteen aan terroristische activiteiten werd gedacht. Politieke activisten kopen soms simkaarten onder een valse naam: ze zijn bang dat hun mobieltje wordt afgeluisterd door de overheid.

Simulator

De ex-vrouw van de piloot, Faizah Khan, zal nu ook uitgebreid worden verhoord. Ondanks het feit dat het echtpaar gescheiden zou zijn, leefden ze nog steeds in hetzelfde huis. Khan, die drie kinderen met Shah heeft, is nog niet in detail ondervraagd over het gedrag van haar man in de dagen voor de verdwijning.

Dit zou deels door ‘culturele aspecten’ komen. ‘Het is in Maleisië niet gebruikelijk om mensen onder zware druk te zetten na een vreselijke gebeurtenis,’ zegt een betrokkene.

Intussen loopt er ook nog een onderzoek naar de harde schijf van een vliegsimulator die bij Zaharie thuis werd aangetroffen. Van de vliegsimulator in het huis van de gezagvoerder van de verdwenen Boeing 777 is recent informatie verwijderd. Forensische experts doen er alles aan de informatie terug te halen. Zaharie gebruikte de simulator om extreme landingen te oefenen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.