buitenland

Poetin keurt ontwerpverdrag annexatie Krim goed

Door Anna Vossers - 18 maart 2014

De Russische president Vladimir Poetin heeft nieuwe stappen gezet om de Krim Russisch te maken. Hij heeft een ontwerpverdrag goedgekeurd, waarin staat dat de Krim onderdeel wordt van Rusland.

Later vandaag houdt Poetin een toespraak in de Doema, het parlement in Moskou.

Sancties

Maandag erkende Poetin de Krim al per decreet als onafhankelijke en soevereine staat. Een ruime meerderheid van de bevolking van het schiereiland de Krim stemde zondag, in aanwezigheid van Russische soldaten, voor afscheiding van Oekraïne en aansluiting bij Rusland.

Onder meer de Verenigde Staten, de Europese Unie en Japan hebben sancties tegen Rusland aangekondigd. Deze lijken weinig indruk te maken. De Russische vicepremier Dmitry Rogozin heeft al gesuggereerd dat maatregelen zoals het bevriezen van Russische banktegoeden op buitenlandse rekeningen maar weinig mensen raken.

Gorbatsjov

Voormalig Sovjet-leider Michael Gorbatsjov heeft gezegd dat hij de annexatie van de Krim als het herstel van een ‘historische fout’ beschouwt.

‘De Krim werd overgedragen onder Sovjet-wetten, dat wil zeggen, onder wetten van de Communistische Partij. En daarin werd de stem van het volk niet meegewogen. Nu wordt deze fout hersteld,’ zei de laatste president van de Sovjet-Unie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.