buitenland

Poetin ondertekent aansluitingsverdrag Krim

Door Anna Vossers - 18 maart 2014

De Russische president Vladimir Poetin noemt de annexatie van de Krim een ‘formaliteit’. Dat zei Poetin dinsdag in een toespraak die hij hield voor de Doema, het Russische parlement, waarna hij het verdrag over de aansluiting ondertekende.

Poetin herhaalde dat hij de annexatie van de Krim doorzet, omdat volgens hem de regeringswissel in Kiev ‘ongrondwettelijk’ was. ‘Niemand vroeg de inwoners van Sebastopol wat zij wilden’. De stad Sebastopol op het schiereiland was volgens hem al een Russische stad, ‘dat voelen we allemaal in ons hart en onze ziel’.

Democratisch

Voor hem is het dan ook niet meer dan logisch dat hij de Krim ‘die altijd Russisch is geweest’ weer onder het gezag van Moskou stelt. Dat Nikita Chroetsjov de Krim in 1954 aan Oekraïne gaf, was een vergissing die hij nu heeft rechtgezet.

Poetin herhaalt dat Oekraïne sinds de regeringswissel wordt bestuurd door ‘radicalen’, ‘nationalisten’, ‘antisemieten’ en ‘neo-Nazi’s’ en dat de bevolking van de Krim zelf heeft gevraagd om bij Rusland te morgen horen. Daar niet naar luisteren, zou volgens hem ‘verraad’ zijn. Hij noemt de annexatie ‘democratisch’, zonder enkele militaire confrontatie.

Poetin zegt dat op de Krim voortaan officieel drie talen worden gesproken: Russisch, Oekraïens en Krim-Tataars.

G8

De G8 maakte eerder dinsdag bekend dat Rusland tijdelijk wordt geschorst. De andere landen willen niet met Rusland samenwerken het de rol in de Krim-crisis.

De zeven overgebleven leden, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Japan, Frankrijk, Italië en Duitsland, hadden de voorbereidingen op de G8-top die in juni in het Russische Sotsji op de agenda stond al gestaakt voor het Krim-referendum.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.