buitenland

‘Politie doorzoekt huis van piloot verdwenen Boeing 777’

Door Shari Deira - 15 maart 2014

Politieagenten in Maleisië doorzoeken het huis van de piloot van de vermiste Boeing 777 van Malaysia Airlines. De luchtvaartmaatschappij zei eerder dat de 53-jarige piloot Zaharie Ahmad Shah een uitstekende staat van dienst heeft.

Maleisische onderzoeksautoriteiten doen onderzoek naar de bemanningsleden en passagiers van het vliegtuig, omdat uit nieuwe informatie is gebleken dat het communicatie- en transpondersysteem is uitgeschakeld. De plotselinge koersverandering van het toestel zou een bewuste actie zijn geweest, zegt premier Najib Razak van Maleisië.

Vlieguren

Shah werkte al sinds 1981 voor Malaysia Airlines en zou ruim 18.000 vlieguren hebben gemaakt, meldt CNN. Behalve piloot is Shah ook een vlieginstructeur.

De piloot werkte in zijn vrije tijd aan een vliegsimulator. In een filmpje op YouTube zit hij voor een simulator en op een Duits forum praat Shah erover.

Kritiek

Shah werd bijgestaan door de 27-jarige co-piloot Fariq Ab Hamid, die sinds 2007 voor Malaysia Airlines werkte. Hamid heeft ongeveer 2.763 vlieguren gemaakt.

Hij kreeg veel kritiek nadat hij tijdens een eerdere vlucht van Thailand naar Maleisië een vrouw had uitgenodigd in de cockpit, iets wat in verschillende landen verboden is sinds de aanslag van 11 september. Hamid zou dat vaker hebben gedaan.

Eerder deze week werden de laatste woorden bekend die zijn gehoord vanuit de cockpit. Een van de mannen zei: ‘Allright, roger that. Goodnight’. Wie van de twee dat zei, is niet bekend.

Routes

Het toestel van Malaysia Airlines verdween een week geleden en sindsdien is een grootschalige zoektocht gaande. Op basis van nieuwe informatie zijn er twee mogelijke routes aangegeven waarlangs het toestel zou kunnen zijn gevlogen.

De ene route ligt ten noorden van Thailand naar Kazachstan en de andere van Zuid-Indonesië naar de Zuid-Indische Oceaan. De zoektocht in de Zuid-Chinese zee is vanwege de nieuwe informatie gestaakt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.