buitenland

Politie doorzoekt ook huis co-piloot verdwenen Boeing 777

Door Tom Reijner - 16 maart 2014

De politie in Maleisië heeft zaterdag huiszoeking gedaan in het huis van de co-piloot van de vermiste Boeing 777. Het huis van de 27-jarige Fariq Abdul Hamid werd grondig doorzocht, enkele uren nadat de politie het huis van de andere piloot, de zeer ervaren Zaharie Ahmad Shah, uitkamde.

Dat meldt een hoge Maleisische ambtenaar.

Co-piloot Hamid, die sinds 2007 voor Malaysia Airlines werkte, heeft ongeveer 2.763 vlieguren gemaakt. Hij kreeg eerder veel kritiek nadat hij tijdens een vlucht van Thailand naar Maleisië een vrouw had uitgenodigd in de cockpit

Dat is sinds de aanslagen van 11 september in verschillende landen verboden. Hamid zou vaker vrouwen uitnodigen op zijn werkplek.

Bewust

De Maleisische autoriteiten doen onderzoek naar de bemanningsleden en passagiers van het vliegtuig, omdat uit nieuwe informatie is gebleken dat het communicatie- en transpondersysteem is uitgeschakeld.

De plotselinge koersverandering van het toestel zou een bewuste actie zijn geweest, zei premier Najib Razak van Maleisië. De autoriteiten laten vluchtsimulators onderzoeken die in beslag zijn genomen tijdens de huiszoekingen van de piloot en de co-piloot van de verdwenen Boeing 777.

Zoektocht

Bij de zoektocht naar toestel, dat ruim een week geleden verdween, heeft Maleisië ongeveer vijftien landen om hulp gevraagd. Het ministerie van Verkeer liet zondag weten dat onder meer om bijstand is gevraagd aan Kazachstan, India, Australië en Frankrijk.

De Franse autoriteiten hebben ervaring met dergelijke zoektochten. In 2009 leidde Frankrijk de zoektocht van naar een vliegtuig van Air France dat in de Atlantische Oceaan was neergestort. Enkele dagen na de crash werden wrakstukken van het vliegtuig gesignaleerd. Alle 228 inzittenden kwamen destijds om door het ongeval met vlucht AF 447.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.