buitenland

Politie zoekt nieuwe verdachte in zaak-Madeleine McCann

Door Anna Vossers - 19 maart 2014

De Britse politie is op zoek naar een nieuwe verdachte die mogelijk iets te maken heeft met de verdwijning van het meisje Madeleine McCann in 2007. De man zou eerder in de Algarve Britse meisjes hebben misbruikt.

Dat melden Britse media. De man zou donker haar en hebben en zongebruind zijn en zou tussen 2004 en 2001 in twaalf vakantiehuizen hebben ingebroken, waar Britse gezinnen verbleven. De politie denkt dat hij vijfmaal jonge meisjes uit Groot-Brittannië heeft misbruikt in het gebied waar McCann met haar ouders met vakantie was.

Altijd ’s nachts

Vier van de zedenzaken speelden tussen 2004 en 2006, voordat McCann verdween. De misbruikte meisjes waren tussen de zeven en tien jaar oud en de zaken waren niet identiek, maar vertoonden wel gelijkenissen. Nooit liet hij sporen van inbraak na en telkens pleegde hij de delicten tussen 2.00 uur ’s nachts en 5.00 uur ’s ochtends, meestal in het laagseizoen.

Volgens de politie heeft de man een ‘ongezonde interesse in jonge blanke meisjes’ en is hij op dit moment de belangrijkste verdachte. Om erachter te komen wie hij is, trekken agenten gegevens van 530 zedendelinquenten na. Ook vragen ze ouders die denken dat hun kind door dezelfde man kan zijn misbruikt contact op te nemen.

Zonder oppas

De destijds driejarige Madeleine McCann verdween in mei 2007 uit een vakantiehuis in Praia da Luz , waar de ouders hun drie kinderen zonder oppas achterlieten, terwijl zij zelf uit eten gingen. De zaak werd in 2008 gesloten, maar in 2011 op verzoek van premier David Cameron weer heropend.

De afgelopen maanden meldt de politie geregeld een ‘doorbraak‘, maar een verdachte is nog altijd niet gearresteerd. Eerder zochten rechercheurs een Nederlands- of Duitssprekende man en een inbrekersbende.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.