buitenland

Premier Erdogan haalt uit naar overleden tiener

Door Shari Deira - 15 maart 2014

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft geen goed woord over voor de tiener die fatale verwondingen opliep tijdens anti-regeringsprotesten. Volgens Erdogan had de jongeman banden met terroristische groepen.

De dood van de vijftienjarige Berkin Elvan leidde deze week tot massaprotesten in Turkije. Erdogan deed zijn uitspraak vrijdagavond laat op een campagnebijeenkomst in het zuidoosten van het land.

Brood

Elvan stierf deze week nadat hij een maand in coma had gelegen. Vermoedelijk is hij tijdens protesten in Istanbul geraakt door een traangasgranaat van de politie. Hij zou op dat moment onderweg zijn om brood te kopen, maar volgens Erdogan klopt dat niet.

De jongeman was helemaal niet zo onschuldig, zoals iedereen wil doen geloof, zegt de Turkse premier. Hij sprak over ‘een kind met kralen van staal in zijn zak, een slinger in zijn hand, zijn gezicht bedekt met een sjaal, die was binnengehaald door terroristische organisaties’.

Anjers

Ook de familie van Elvan moest het ontgelden. ‘Zijn moeder zegt: “De moordenaar van mijn zoon is de premier.” Ik begrijp liefde voor je kind, maar ik snap niet waarom je kralen van staal en anjers in het graf van je zoon gooide,’ aldus Erdogan.

De bekendmaking van de dood van de jongen, zorgde deze week voor nieuwe protesten tegen de regering van Erdogan. De politie greep hard in.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.