buitenland

Premier Jatsenjoek van Oekraïne ‘laat zich niet provoceren’ door Rusland

Door Anna Vossers - 01 maart 2014

Rusland zou al 6.000 extra militairen hebben gestuurd naar de Krim. De tijdelijke premier van Oekraïne, Arseni Jatsenjoek, heeft laten weten dat hij zich niet zal laten provoceren.

Volgens Jatsenjoek is het niet acceptabel dat er Russische pantserwagens rondrijden in Oekraïense plaatsen. De militairen zouden de territoriale integriteit van Oekraïne schenden. Jatsenjoek wil zich ‘niet laten provoceren’ door Rusland. De minister van Defensie van Oekraïne heeft zaterdag gezegd dat het extra aantal Russische soldaten op de Krim inmiddels al 6.000 is.

Kremlin

Rusland heeft vrijdag troepen verplaatst naar de Krim. Russische vliegtuigen zijn vlakbij de basis in Sebastopol geland.

Het Kremlin heeft bevestigd dat het bezig is met een operatie om de ‘Zwarte Zee-vloot te beschermen’. De troepenbewegingen zouden volgens de Russen in overeenstemming zijn met de afspraken tussen Oekraïne en Rusland over de vloot.

Premier van de Krim

Sergej Aksenov, de nieuwe premier van de Krim, heeft de Russische president Vladimir Poetin zaterdagochtend juist om hulp gevraagd. Aksenov wil dat Poetin helpt de gespannen situatie te kalmeren.

Het Kremlin heeft laten weten dat ‘Rusland het verzoek van de Krim om er de vrede te garanderen niet zal negeren’, meldt de Russische nieuwswebsite rt.com.

VN-veiligheidsraad

De veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een besloten spoedvergadering over de crisis in Oekraïne gehouden, nadat het Oekraïense parlement de Veiligheidsraad vrijdag verzocht in te grijpen.

De Verenigde Staten, die Rusland al hebben gewaarschuwd dat de aanwezigheid van hun troepen ‘destabiliserend’ werkt, hebben daar voorgesteld in internationale missie naar het gebied te sturen. De Nederlandse VN-gezant Robert Serry zou daarbij een rol kunnen spelen.

De Amerikaanse VN-ambassadeur Samantha Power zei ook dat de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) actie kan ondernemen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.