buitenland

Premier Krim: alle Oekraïense legerbases zijn omsingeld

Door Tom Reijner - 06 maart 2014

Premier Vasil Aksjonov van de Oekraïense autonome regio de Krim zegt dat pro-Russische troepen alle toegangswegen naar het schiereiland onder controle hebben. Alle Oekraïense legerbases op het schiereiland zijn volgens hem omsingeld.

Bij de oproerpolitie en de veiligheidstroepen sloten zich elfduizend leden van zelfverdedigingscommando’s aan, meldt de premier.

Reden

De tijdelijke regering van Oekraïne en westerse landen gaan ervan uit dat het hier niet gaat om commando’s, maar om Russische soldaten die door de Russische president Vladimir Poetin naar het schiereiland zijn gestuurd.

De Russen ontkennen dit. Poetin zei deze week in zijn persconferentie dat hij op dit moment geen reden ziet om troepen naar Oekraïne te sturen.

Toegang

De afgezette Oekraïense president Viktor Janoekovitsj heeft intussen geen toegang meer tot zijn rekeningen in de Europese Unie (EU). Die zijn donderdag bevroren.

Ook voormalig premier Mykola Azarov, twee oud-ministers uit zijn kabinet en het vroegere hoofd van de veiligheidsdiensten kunnen niet bij hun tegoeden op Europese rekeningen. Hoeveel geld er in totaal op die rekeningen staat is niet bekend.

De politici staan op een door de EU gepubliceerde lijst van achttien personen die vermoedelijk miljarden uit de Oekraïense schatkist verduisterden. Het is de bedoeling dat het geld terugvloeit naar de vrijwel lege schatkist van het Oost-Europese land.

De EU zegde woensdag al toe ruim 11 miljard aan leningen, subsidies en andere financiële te willen steken in het noodlijdende land.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.