buitenland

Premier Rutte gelooft niet in nieuwe ‘Koude Oorlog’

Door Servaas van der Laan - 14 maart 2014

Premier Mark Rutte (VVD) gelooft niet dat de crisis in Oekraïne zal leiden tot een nieuwe ‘Koude Oorlog’. Als Rusland rationeel is, zal het land het nooit zover laten komen.

‘Het lijkt mij ondenkbaar dat het zover komt, omdat dat niet in het belang van Rusland is,’ zei Rutte vrijdag na de wekelijkse ministerraad.

Vrees voor oorlog

Rutte reageert daarmee op de voormalige Sovjet-leider Michail Gorbatsjov die zei voor een nieuwe oorlog te vrezen als het conflict op de Krim escaleert.

‘Rusland heeft een onevenwichtige economie, is extreem afhankelijk van zijn olie- en gasexport, heeft hele beperkte investeringen gedaan in de afgelopen twintig jaar in de eigen economie en heeft bovendien veel kapitaal in het buitenland,’ zei Rutte. Rationeel gezien zal Rusland dus nooit kiezen voor oorlog. ‘Ik schat het Russische regime nog altijd in als rationeel,’ zei de premier.

Bescherming

Vrijdag zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov dat het land het recht heeft om Russen op de Krim of elders in Oekraïne te beschermen.

Volgens de Russen hebben de Oekraïens autoriteiten het land op dit moment niet in controle.

Bij gevechten tussen pro- en anti-Rusland betogers in Donetsk werd een 22-jarige demonstrant doodgestoken met een mes.

Referendum

In de aanloop naar het referendum over Russische annexatie van de Krim van komende zondag is het op en rond de Krim erg onrustig.

De Tataren, een islamitische minderheid op de Krim, protesteert langs de snelwegen tegen het referendum waarbij een meerderheid vrijwel zeker voor Russische annexatie zal stemmen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en zijn Russische collega Lavrov zijn vrijdag met elkaar in Londen in gesprek gegaan over het conflict

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.