buitenland

President Obama: Nederland speelt een belangrijke rol

Door Anna Vossers - 24 maart 2014

De Amerikaanse president Barack Obama vindt dat Nederland een belangrijke rol speelt op het gebied van nucleaire veiligheid. Hij complimenteert Nederland met de ‘prima voorbereidingen’ voor de nucleaire top in Den Haag, die bewijzen dat de locatie ‘een uitstekende keuze’ is.

‘Nederland is een van onze krachtigste bondgenoten en ik ben onder de indruk van de manier waarop premier Rutte zich inzet voor nucleaire veiligheid,’ zegt Obama in een schriftelijk interview met de Volkskrant.

Een voorbeeld van de Nederlandse inzet voor nucleaire veiligheid zijn volgens Obama de ‘belangrijke inspanningen om de handelsstromen via de haven van Rotterdam te controleren’.

Defensie-uitgaven

Obama reflecteert in het interview ook op de Europese krijgsmachten en de rol van Europese landen in conflicten zoals in Afghanistan, Iran en Syrië. Hij noemt Nederland een ‘gewaardeerd en zeer capabele bondgenoot, die in dit verband zeer belangrijke stappen heeft gezet, wat ik zeer waardeer’.

Europese landen moeten wel ‘hun verplichtingen nakomen als het gaat om defensie-uitgaven‘, want ‘gedeelde veiligheid en voorspoed betekent ook gedeelde verantwoordelijkheid’.

Oekraïne

In het interview gaat Obama ook in op de Russische annexatie van de Krim: ‘Als Rusland voortgaat op deze weg, zullen de strafmaatregelen, de druk op de Russische economie en Ruslands diplomatieke isolement alleen maar toenemen.’ Obama ziet het conflict in Oekraïne niet als een ‘alles-of-nietsspel’: ‘Het Oekraïense volk hoeft niet te kiezen tussen Oost en West. Integendeel, het is belangrijk dat Oekraïne goede betrekkingen onderhoudt met de VS, Rusland en Europa.’

Obama is vandaag en morgen in Nederland voor de Nuclear Security Summit (NSS) in Den Haag. Vanochtend bezoekt hij het Rijksmuseum in Amsterdam, aan het begin van de avond is hij daarnaast aanwezig op een op zijn verzoek ingelaste G7-top over de crisis in Oekraïne.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.