buitenland

Presidentskandidaat Klitsjko roept op tot mobilisatie Oekraïne

Door Anna Vossers - 01 maart 2014

De pro-westerse bokskampioen en presidentskandidaat Vitali Klitsjko heeft opgeroepen tot een algemene mobilisatie in Oekraïne. Zijn oproep is een antwoord op het besluit van het Russische hogerhuis om militair geweld toe te staan.

De unanieme toestemming van het Russische hogerhuis betekent niet dat dat Vladimir Poetin snel legeracties zal ondernemen, heeft de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken, Grigori Karasin, zaterdag gezegd.

‘De toestemming die de president heeft gekregen, betekent niet letterlijk dat dit recht snel zal worden gebruikt,’ zegt Karasin.

Spoedbijeenkomst VN-veiligheidsraad

De VN-veiligheidsraad houdt zaterdag om 20.00 uur (Nederlandse tijd) opnieuw een spoedvergadering over de crisis in de Krim. Vrijdag kwam deze ook al bijeen, omdat Oekraïne Rusland beschuldigde van een illegale bezetting op het schiereiland in de Zwarte Zee.

NAVO-chef Anders Fogh Rasmussen vindt dat Rusland de soevereiniteit, de territoriale integriteit en de grenzen van Oekraïne moet respecteren.

 

 

De Oekraïense interim-president Aleksandr Toertsjinov noemt de Russische opstelling, in navolging van zijn premier en van zijn minister van Binnenlandse Zaken, een daad van ‘directe agressie’, meldt de Oekraïense regeringswebsite.

Bezetting

De precieze situatie op de Krim is onduidelijk, maar het lijkt erop dat Poetin klaar is om in te grijpen in het pro-Russische gebied. De Russen hebben al het vliegveld van Simferopol, een grenswachtpost in Sebastopol en een antiraketbasis van het Oekraïense leger in Jevparoija ingenomen, zegt de Oekraïense overgangsregering.

Poetin heeft zaterdag unaniem toestemming gekregen van het hogerhuis voor zijn voorstel om het leger in te zetten om Russische burgers te beschermen. Uit de tekst blijkt dat militair ingrijpen niet strikt tot de Krim is beperkt.

Voor 30 maart staat een referendum over de autonomie van het schiereiland gepland. Ongeveer 60 procent van de bevolking bestaat uit etnische Russen en het schiereiland lijkt zich niet neer te leggen bij de machtswisseling in Kiev.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.