buitenland

‘Pro-Russische militanten bestormen Oekraïense marinebasis’

Door Anna Vossers - 19 maart 2014

In Sebastopol op de Krim zouden pro-Russische zelfverdedigingstroepen het hoofdkwartier van de Oekraïense marine hebben bestormd. Enkele honderden mannen gingen het gebouw in en hingen de Russische vlag uit.

Dat meldt persbureau AP. Persbureau Reuters citeert een woordvoerder van de Oekraïense marine, die zegt dat er ‘geen geweld is gebruikt’.

Ongewapend

AP schrijft dat de mannen niet gewapend waren en wachtten tot zij werden binnengelaten, volgens Reuters zijn de zelfverdedigingstroepen inmiddels in gesprek met mariniers. Ook de aanvoerder van de Russische Zwarte Zeevloot is bij de gesprekken betrokken.

Dinsdag overleed een Oekraïense soldaat na een bestorming van een legerpost in Simferopol, door aanvallers zonder duidelijke herkenningstekens. Een collega raakte gewond.

Oekraïens leger blijft

Het Oekraïense leger zal zich niet terugtrekken van de Krim, heeft tijdelijk minister van Defensie Igor Tenjoek woensdag gezegd. Militairen op bases in het gebied hebben na het schietincident van dinsdag toestemming gekregen om desnoods te schieten.

De Krim is in de ogen van Rusland en een groot deel van de bevolking inmiddels Russisch grondgebied. De Russische president Vladimir Poetin heeft drie weken geleden legertroepen naar het schiereiland gestuurd. Dit weekend was er een referendum, waarbij 97 procent van de Krim-bevolking koos voor afscheiding van Oekraïne en aansluiting bij Rusland. Oekraïne en het Westen erkennen de uitslag niet.

Poetin bezegelde dinsdag desalniettemin de annexatie, nadat hij een felle toespraak had gehouden, waarin hij fel uithaalde naar het Westen en nog eens herhaalde dat hij de aansluiting bij de Krim wel legaal achtte.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.