buitenland

Proces Oscar Pistorius: atleet ontkent moord op vriendin

Door Tomasz Blom - 03 maart 2014

Onder grote belangstelling is maandag in Pretoria het proces begonnen tegen de 27-jarige Oscar Pistorius. De Zuid-Afrikaanse paralympisch kampioen ontkent zijn vriendin Reeva Steenkamp vermoord te hebben.

‘Ik ben onschuldig, edelachtbare’ zei Pistorius in reactie op de beschuldigingen van het Openbaar Ministerie (OM). Vervolgens liet Pistorius zijn advocaat aan het woord.

Die zei dat Pistorius op de noodlottige avond in de veronderstelling was dat Steenkamp al in bed lag en dat hij juist zijn vriendin en hemzelf wilde beschermen tegen indringers. Volgens de advocaat baseert het OM zich op aannames en pleegt justitie ‘karaktermoord’ op Pistorius.

Schreeuwen om hulp

Het verhaal van Pistorius gaat in tegen de getuigenis van de bewoonster van een nabijgelegen landgoed. De vrouw verklaarde in de rechtszaal eerst ‘bloedstollend’ geschreeuw van vrouw en vervolgens het geluid van een man te hebben gehoord. Daarna zou ze vier schoten hebben gehoord.

Dat verhaal komt overeen met de aanklacht van het OM. Volgens de aanklager zouden Pistorius en zijn vriendin ’s nachts ruzie hebben gemaakt waarna Pistorius opzettelijk op zijn vriendin zou hebben geschoten.

Levenslang

Het 29-jarige model overleed op Valentijnsdag in het huis van Pistorius nadat ze door drie kogels was geraakt. Als Pistorius wordt veroordeeld voor moord, kan hij een levenslange gevangenisstraf tegemoet zien, en is de minimale staf 25 jaar.

Een veroordeling voor enkel doodslag of dood door schuld zou hem in het ergste geval een straf van 15 jaar opleveren. De rechtszaak loopt nog tot 20 maart.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.