buitenland

Referendum Krim in volle gang, eerste uren verlopen rustig

Door Tom Reijner - 16 maart 2014

Het referendum over de toekomst van het schiereiland de Krim voltrekt zich tot dusver zonder problemen. Voor de stembureaus in de regionale hoofdstad Simferopol staan zondagmorgen rijen wachtende mensen.

Ook de pro-Russische premier van de autonome Krimrepubliek, Sergej Aksjonov, bracht zondag zijn stem uit in een stembureau in de stad. ‘Dit is een historische dag,’ zei hij. Volgens hem had bijna de helft van de stemgerechtigden al voor 12.30 uur (lokale tijd) gestemd.

Afkomst

De bewoners van de Krim stemmen vandaag voor onafhankelijkheid van de regio of voor aansluiting bij Rusland. Een voortzetting van de status als autonome deelrepubliek binnen Oekraïne, is geen optie bij het referendum.

De verwachting is dat er voor aansluiting bij Rusland wordt gekozen, aangezien de meerderheid van de bevolking, 58 procent, van Russische afkomst is en zich ook Russisch voelt. Of een annexatie van Rusland daarmee ook daadwerkelijk een feit is, is nog niet zeker.

Boycot

Zo’n 1,8 miljoen mensen zijn opgeroepen om te gaan stemmen, maar niet iedereen zal dat ook doen. Bijna een kwart is Oekraïens en ongeveer 12 procent van de bevolking bestaat uit Krimtataren.

Deze minderheden zijn tegen aansluiting bij Rusland. De Krimtataren boycotten het referendum, omdat het volgens hen in strijd is met de Oekraïense grondwet.

Ook het Westen ziet de volksraadpleging als onwettig. De VN Veiligheidsraad stemde zaterdag over een resolutie die landen opriep het referendum niet te erkennen. Dertien van de vijftien landen steunden dat voorstel. China stemde niet, Rusland maakte gebruik van het vetorecht.

De ongeveer 1.250 stembureaus zijn tot 20.00 uur (plaatselijke tijd) open. De stemmen worden met de hand geteld. De eerste uitslagen worden uiterlijk maandagmorgen verwacht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.