buitenland

Ruim honderd vermisten na aardverschuiving Amerika

Door Tom Reijner - 24 maart 2014

Reddingswerkers hebben, na de modderstroom in de Amerikaanse staat Washington dit weekeinde, tot dusver acht doden onder het puin gevonden. 108 mensen zijn als vermist opgegeven.

Dat melden de Amerikaanse autoriteiten maandag. De vrees bestaat dat het dodental verder zal oplopen.

Op een aantal plekken is de hoop van puin, modder, stenen en ontwortelde bomen zo’n vijf meter hoog. In het getroffen gebied Snohomish County kondigden de overheid de noodtoestand af.

Modder

Het zoeken naar slachtoffers verloopt onder moeilijke omstandigheden. Reddingswerkers kwamen diep vast te zitten in de modder en moesten zelf door collega’s worden gered. Tussen zonsondergang en zonsopgang lag de zoekactie stil.

De aardverschuiving in de staat Washington, gelegen in het noordwesten van Amerika, is vermoedelijk veroorzaakt door hevige regen. Die overvloedige regenval deed het grondwater plots stijgen.

Glijden

De aardmassa die daarop begon te glijden, bedolf een wijk, verwoestte huizen en blokkeerde een rivier, die daardoor dreigde te overstromen.

Bewoners die niet direct werden getroffen moesten vanwege het overstromingsgevaar ook hun huis uit. Intussen lijkt het gevaar op een overstroming zo goed als geweken.

Het getroffen gebied Snohomish County – bron: Google Maps

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.