buitenland

Rusland beschuldigt nationalisten van onrust Oost-Oekraïne

Door Tom Reijner - 10 maart 2014

Militante nationalisten zorgen voor onrust en wetteloosheid in het oosten van Oekraïne. De tijdelijke regering in Kiev doet daar niets aan en Westerse landen, mensenrechtenorganisaties en buitenlandse media ‘zwijgen beschaamd’ over gewelddadige incidenten in de oostelijke regio dit weekeinde.

Dat meldt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken maandag.

In een verklaring gaat het ministerie in op een schietpartij die zaterdag in de stad Charkov zou hebben plaatsgehad.

‘Goed uitgeruste, gemaskerde mannen met wapens openden het vuur op vreedzame demonstranten. Als gevolg daarvan raakten mensen gewond,’ laat het ministerie weten. Verder zouden in de stad Dnjepropetrovsk zeven Russische journalisten zijn opgepakt.

Referendum

De afgelopen dagen demonstreerden in het oosten van Oekraïne Russischtaligen die een referendum over aansluiting bij Rusland willen.

Hun voorbeeld is de geplande volksraadpleging op het schiereiland de Krim. Daar kunnen inwoners van de regio zich zondag uitspreken over het besluit van het regionale parlement, dat vorige week unaniem besloot tot aansluiting bij Rusland.

Geweld

Russische militairen en pro-Russische burgermilities hebben de Krim, een deelrepubliek die officieel deel uitmaakt van Oekraïne, in handen. De Russische president Vladimir Poetin ontkent overigens dat er, buiten de Zwarte Zeevloot, militairen van zijn leger op het schiereiland rondlopen.

In een telefoongesprek met de Amerikaanse president Barack Obama benadrukte Poetin dat Rusland het recht heeft om de belangen van Rusland en Russischtaligen te beschermen, mocht er sprake zijn van geweld op de Krim en in Oost-Oekraïne. Het Russische parlement gaf Poetin al toestemming om militair in te grijpen als de president dat nodig acht.

Ontbijt

De Oekraïense tijdelijke regering zei vandaag toe dat het bereid om samen met de inwoners van de Krim en het oosten van het land over meer autonomie te praten.

‘We willen hun eisen bespreken, maar wel aan de onderhandelingstafel,’ zei minister van Buitenlandse Zaken Andrej Desjtsjitsa na overleg met onder anderen de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA). Hij schoof vanmorgen aan voor een ontbijt in de Oekraïense hoofdstad Kiev om de nijpende situatie in het land te bespreken.

Volg Tom Reijner op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.