buitenland

Rusland dreigt met vergelding voor EU-sancties

Door Anna Vossers - 07 maart 2014

Rusland laat de sancties die de Europese Unie (EU) heeft opgelegd niet onbeantwoord. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de houding van de EU ‘totaal niet constructief’.

Dat staat volgens de, door het Kremlin betaalde, website rt.com in een officiële verklaring. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou laat weten dat de EU zich laat leiden door ‘opportunisme’. Iedereen met gezond verstand zou ‘op zijn minst luisteren naar de kant van Rusland’ in het conflict om de Krim, schrijft het ministerie.

‘Als de sancties en bedreigingen worden uitgevoerd, blijven ze niet onbeantwoord,’ aldus Rusland.

Overleg gestaakt

Deze verklaring is een antwoord op de sancties die de EU donderdag aankondigde. Per direct hebben de EU-landen alle overleg met Rusland over visumvrij reizen en over een handelsakkoord gestaakt.

Eerder vrijdag liet het Russische hogerhuis al weten dat het ‘complete onzin‘ is dat er tussen Rusland en Oekraïne een oorlog zou komen. Het parlement van de Oekraïense deelrepubliek de Krim heeft het recht om een referendum te houden over aansluiting bij Rusland, zei de voorzitter van het hogerhuis.

Harde veroordeling

Verschillende Europese regeringsleiders veroordeelden donderdag de handelswijze van Rusland, dat sinds afgelopen weekend de facto de Oekraïense regio de Krim bezet, in harde woorden. De Britse premier David Cameron noemde het optreden van Rusland een ‘flagrante schending van het internationale recht’.

Als Rusland het gesprek over de Krim niet aangaat, gaat de Europese Unie over tot het opleggen van inreisverboden en tot het bevriezen van Russische tegoeden op rekeningen in EU-landen, zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

De Europese Unie heeft daarnaast de tegoeden van voormalig Oekraïens president Viktor Janoekovitsj, van voormalig premier Mykola Azarov en van zestien anderen bevroren, omdat zij worden verdacht van het schenden van mensenrechten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.