buitenland

Rusland dreigt: wij mogen eigen mensen beschermen

Door Shari Deira - 14 maart 2014

Rusland behoudt zich het recht voor om ook op andere plekken dan de Krim zijn eigen mensen te beschermen. De Oekraïense regering in Kiev heeft de situatie niet in de hand.

Dat heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten naar aanleiding van onlusten in de Oekraïense stad Donetsk.

Bescherming

Rusland is ‘zich bewust van de verantwoordelijkheid voor Russische levens in Oekraïne en behoudt zich het recht voor mensen onder zijn bescherming te nemen’.

Bij gevechten tussen pro- en anti-Rusland betogers in Donetsk zijn arrestaties verricht en is een 22-jarige demonstrant om het leven gekomen. Hij is doodgestoken met een mes. De gevechten braken uit toen twee groepen betogers slaags met elkaar raakten.

De regering van Oekraïne beschuldigt Rusland ervan demonstranten in Donetsk, vlakbij de grens met Rusland, demonstranten te steunen en militairen de grens over te sturen.

Referendum

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry gaat vrijdag in gesprek met zijn Russische collega Sergej Lavrov. Over twee dagen is op de Krim het referendum over aansluiting bij Rusland.

Volgens de vroegere Sovjetleider Michail Gorbatsjov dreigt er een nieuwe Koude Oorlog vanwege de crisis op de Krim. Het komt er op aan om een gevaarlijke escalatie te voorkomen door een oplossing te vinden die zowel door burgers van Oekraïne als door Rusland wordt gesteund.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.