buitenland

Rusland erkent de Krim als onafhankelijke staat

Door Servaas van der Laan - 17 maart 2014

De Russische president Vladimir Poetin heeft de Krim per decreet erkend als ‘soevereine en onafhankelijke staat’. Die beslissing is het directe resultaat van het referendum van afgelopen zondag.

Dat meldt de BBC maandag.

Per direct

Het decreet gaat per direct in en is een reactie op ‘de expressie van de wil van het volk op de Krim bij het referendum van 16 maart 2014,’ zo luidt de tekst in de wetswijziging.

Tijdens dat referendum stemde meer dan 97 procent van de inwoners op de Krim voor onafhankelijkheid en uiteindelijke toetreding tot Rusland.

Geen erkenning

Het referendum is in strijd met de Oekraïense grondwet en internationale afspraken over de onafhankelijkheid van Oekraïne. Kiev erkent de uitslag van het referendum daarom niet. De Verenigde Staten en de Europese Unie (EU) staan achter de tijdelijke regering in Kiev en noemen de uitslag van het referendum ‘onwettig’.

De EU maakte maandag bekend met sancties te komen tegen Rusland. Eenentwintig verantwoordelijken uit Rusland en de Krim komen de EU niet meer in en hun Europese tegoeden worden bevroren.

Fout

Volgens oud-Sovjetleider Michael Gorbatsjov begaat de EU daarmee een fout. Gorbatsjov zei maandag dat de EU het referendum juist had moeten verwelkomen omdat de inwoners van de Krim een fout van de Sovjet-Unie uit 1954 hebben goedgemaakt.

Toen werd de Krim overgedragen aan de Oekraïne zonder dat hierbij het volk geraadpleegd was. Bovendien zou Nikita Chroesjtsjov die beslissing hebben genomen toen hij dronken was.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.