buitenland

Rusland: Oekraïne moet grondwet wijzigen voor oplossing crisis

Door Servaas van der Laan - 24 maart 2014

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov en zijn Oekraïense collega Andrej Desjchitsia hebben maandagavond met elkaar gesproken. Het gesprek tussen beide ministers had plaats tijdens de nucleaire top in Den Haag.

‘Ik hoop op een vreedzame oplossing,’ zei Desjchitsia maandag tijdens een ontmoeting met de pers in het World Forum in Den Haag. Hij zei eerder vandaag al te verwachten dat er ‘in de marge’ van de nucleaire top een gesprek zou zijn met zijn Russische ambtgenoot.

Conflict

De Nuclear Security Summit gaat eigenlijk over nucleaire veiligheid, maar de top wordt volledig overschaduwd door het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Tijdens de gesprekken hebben zij waarschijnlijk gesproken over de situatie op de Krim.

De ontmoeting is opvallend omdat Rusland de nieuwe tijdelijke regering in Kiev helemaal niet erkent. Oekraïne erkent op haar beurt de annexatie van de Krim niet.

Grondwet

De Oekraïners vroegen om een gesprek met de Russen. Het land wil graag een oplossing voor het conflict met Rusland. Ook maakt Oekraïne zich ongerust over mogelijke nieuwe Russische acties. Sinds de machtswisseling in Kiev in februari, waarbij de toenmalige president Viktor Janoekovitsj werd verdreven, hebben de landen niet op zo’n hoog niveau met elkaar gesproken.

Maar tot een (onmiddellijke) oplossing zal het vermoedelijk niet komen.

De twee landen zijn het fundamenteel oneens. Lavrov gaf na de gesprekken aan dat de crisis alleen kan worden opgelost als Oekraïne de grondwet wijzigt.

Oekraïne wil juist dat er meer sancties worden ingesteld tegen Rusland. De huidige maatregelen zijn niet genoeg om Rusland ervan te overtuigen zich terug te trekken uit de Krim en te weerhouden van nieuwe acties, vinden de tijdelijke machthebbers.

Aanpak

Lavrov sprak eerder in Den Haag met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. De inhoud van dat gesprek is nog geheim.

Kerry sprak ook met de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA). De ministers werden het eens dat alleen ‘een gezamenlijke aanpak’ de crisis in Oekraïne kan beslechten.

Volg Servaas van der Laan op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.