buitenland

Rusland ontkent ultimatum Oekraïne, Europese Unie voert druk op

Door Shari Deira - 03 maart 2014

Het Russische leger ontkent dat het met een ultimatum is gekomen over de aanwezigheid van Oekraïense troepen op de Krim. De Oekraïense militairen zouden tot dinsdagochtend hebben om zich terug te trekken, anders zou Rusland aanvallen maar dat lijkt niet te kloppen.

Een woordvoerder van de Zwarte Zeevloot noemt het bericht over een ultimatum ‘totale onzin’. Journalisten van de Engelstalige Kyiv Post zeggen op hun beurt dat zij hebben gehoord dat Russische strijdkrachten een waarschuwing van die strekking uitten tegenover de Oekraïeners.

Kazernes

Intussen verhoogt de Europese Unie (EU) de druk op Rusland en dreigt de Unie met sancties vanwege de Russische inmenging in Oekraïne. De EU maant Moskou zijn militairen op de Krim terug te trekken in de kazernes.

Als de spanningen op het Russisch-gezinde Oekraïense schiereiland niet snel verminderen, zal de EU komen met gerichte maatregelen tegen Rusland. Zo zal de EU gesprekken met Rusland op diverse terreinen opschorten.

Het gaat bijvoorbeeld om gesprekken over de versoepeling van de visumplicht. Visumvrij reizen is een lang gekoesterde wens van Rusland.

Dialoog

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken veroordelen de Russische militaire manoeuvres op de Krim. Zij pleiten voor een dialoog tussen Rusland en de Oekraïense interim-regering, dat zou moeten plaatshebben onder internationaal toezicht.

Donderdag is een speciale EU-top waar staatshoofden en regeringsleiders praten over de situatie in Oekraïne. De EU-leiders kunnen eventueel beslissen of er maatregelen moeten worden genomen tegen Rusland.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.