buitenland

Rusland over sancties: EU staat buiten werkelijkheid

Door Servaas van der Laan - 22 maart 2014

De sancties van de Europese Unie (EU) richting Rusland tonen aan dat de EU ‘buiten de werkelijkheid’ staat. Rusland beraadt zich op een ‘passende reactie’.

Dat laat het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag weten, meldt de Britse nieuwszender BBC.

Sancties

Het Kremlin reageert op het verzwaren van de Europese sancties tegen Rusland. De zwarte lijst werd afgelopen week uitgebreid tot 33 personen, onder wie trouwe bondgenoten van Vladimir Poetin.

Deze personen komen de EU niet meer in. Ook kunnen zij geen gebruik meer maken van in Europa gestalde tegoeden.

Rusland vindt het ‘jammer’ dat Europa die keuze maakt. Het toont volgens het land aan dat de EU niet beseft wat er werkelijk aan de hand is in Oekraïne.

Waarnemers

Om daar enig besef van te krijgen, komen zaterdag de eerste waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) in Kiev aan.

Zij zullen de situatie in het land in kaart gaan brengen. Opvallend is dat over de Krim met geen woord wordt gesproken. Als de OVSE geen waarnemers naar dat gebied stuurt, geeft de organisatie de Russen indirect gelijk.

Rusland heeft het voormalige grondgebied afgelopen week weer ingelijfd. Maar behalve enkele trouwe bondgenoten van Rusland is er geen land ter wereld dat deze actie als rechtmatig beschouwt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.