buitenland

Rusland overweegt strafmaatregelen tegen EU en Amerika

Door Tom Reijner - 05 maart 2014

Westerse sancties tegen Rusland zullen niet onbestraft blijven. De Russische Federatieraad, vergelijkbaar met de Eerste Kamer, werkt aan wetgeving om zo eigendommen en tegoeden van Amerikaanse en Europese bedrijven en particulieren in beslag te nemen.

Dat meldt persbureau RIA Novosti woensdag. ‘De wet is bedoeld om de president en de regering mogelijkheden te geven om onze soevereiniteit te beschermen,’ zegt Andrej Klisjas, de voorzitter van de grondwettelijke commissies die de sancties moet uitwerken.

Eis

De Russische politiek wil dergelijke maatregelen nemen als het Westen daadwerkelijk beslist tot sancties vanwege de Russische militaire ingreep in Oekraïne.

De Amerikaanse regering en de Europese Unie (EU) eisen dat Rusland zijn troepen op de Krim terugtrekt naar de eigen bases en het aantal troepen in Oekraïne terugbrengt naar elfduizend.

Gesprekken

De Amerikaanse president Barack Obama en de Duitse bondskanselier Angela Merkel spraken dinsdag tijdens een telefoongesprek over de crisis op het schiereiland. De Russische president moet volgens hen in gesprek gaan met de nieuwe machthebbers in Kiev, die aantraden na het gedwongen vertrek van president Viktor Janoekovitsj.

De Verenigde Staten besloten eerder al de militaire samenwerking met Rusland tijdelijk te staken. Ook zijn komende handelsgesprekken met Rusland voor onbepaalde tijd opgeschort. De EU vergadert vandaag op een speciaal ingelaste top over mogelijke sancties.

Volg Tom Reijner op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.