buitenland

Rusland stemt in met Europese waarnemersmissie Oekraïne

Door Servaas van der Laan - 21 maart 2014

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) stuurt een waarnemersmissie naar Oekraïne. Na eerder verzet heeft Rusland daar nu mee ingestemd.

Dat heeft de Zwitserse vertegenwoordiger bij de OVSE, Thomas Greminger, gezegd na een vergadering van het dagelijks bestuur.

Honderd waarnemers

De missie zal in de Oekraïense hoofdstad Kiev de kampementen opslaan. De eerste waarnemers komen zaterdag al in Oekraïne aan.

Het gaat aanvankelijk om honderd waarnemers, maar de missie kan worden uitgebreid naar vijfhonderd man. Ook in negen andere steden zoals Donetsk en Charkov zullen waarnemers rapporteren over de veiligheidssituatie en de behandeling van minderheden. De Krim wordt met geen letter genoemd.

Minder emoties

De OVSE hoopt dat de onafhankelijke waarnemingen van de ervaren leden van de missie ertoe zullen bijdragen dat de discussie over Oekraïne minder door emoties zal worden beheerst.

Vrijdag tekende de Oekraïense interim-premier Arseni Jatsenjoek in Brussel een akkoord met de achtentwintig landen van de Europese Unie. Het akkoord is onderdeel van het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne waarmee het hele conflict enkele maanden geleden was begonnen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.