buitenland

Rusland test raket, Verenigde Staten waren op de hoogte

Door Shari Deira - 04 maart 2014

Het Russische leger heeft dinsdag met succes een intercontinentale langeafstandsraket getest. Hoewel er geschokt werd gereageerd op de test, vanwege de spanningen tussen Oekraïne en Rusland, stond deze al gepland.

Gedacht werd dat de test te maken had met de internationale spanningen, maar de Verenigde Staten waren op de hoogte van de test.

Raket

De Amerikanen waren voor de uitbraak van de crisis op de Krim, volgens afspraak, gewaarschuwd voor de test. Het ging om een lancering van Topol RS-12M raket die in de regio Astrakhan werd afgevuurd en in Kazachstan een doel raakte.

Intussen lijkt het erop dat de Russische president Vladimir Poetin niet zomaar tot invasie van Oekraïne zal overgaan. Rusland gaat woensdag in gesprek met de NAVO. Het overleg is een buitengewone zitting van de NAVO-Ruslandraad.

De Oekraïense premier Arseni Jatsjenoek gaat donderdag naar Brussel voor de ingelaste EU-top.

Geweld

Volgens de Amerikaanse minister John Kerry (Buitenlandse Zaken) is Poetin op zoek naar een voorwendsel om de invasie van Oekraïne uit te breiden. Hij noemde het sturen van Russische troepen naar de Krim ‘een agressieve daad’.

Poetin zegt dat het gebruik van geweld in Oekraïne niet uitsluit, maar dat is voor hem een allerlaatste optie om een eind te maken aan een crisis in het buurland.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.