buitenland

Rusland verbiedt onafhankelijke nieuwssites, staat OVSE toe

Door Anna Vossers - 13 maart 2014

Rusland heeft donderdag een aantal bekende nieuwswebsites geblokkeerd, die ruimte gaven voor onafhankelijke journalistiek. Diezelfde dag besloot het land ook om militaire waarnemers van de OVSE toe te staan op het schiereiland de Krim.

Volgens de OVSE betekent het Russische besluit om de missie toe te laten een ‘grote stap vooruit’, schrijft persbureau Reuters. Tot nu toe werden internationale waarnemers herhaaldelijk tegengehouden toen zij probeerden op de Krim poolshoogte te nemen.

Hoewel de OVSE door Oekraïne is uitgenodigd om de situatie op het schiereiland in kaart te brengen, liet Rusland vorige week nog weten dat de organisatie ‘zonder uitnodiging’ van de Krim-autoriteiten probeerde binnen te komen.

Websites

In Rusland is de toegang tot de websites kasparov.ru en ej.ru, die in tegenstelling tot de staatsmedia ook de oppositie aan het woord laten, donderdag onmogelijk gemaakt. Volgens een website van het Amerikaanse Institute of Modern Russia is ook de site van oppositieleider Aleksei Navalny geblokkeerd.

Woensdag werd bij de nieuwswebsite Lenta.ru, die een Oekraïense nationalist interviewde, al een hoofdredacteur ontslagen, waarna 60 journalisten verklaring ondertekenden waar zij tegen het ontslag protesteerden. Het Institute of Modern Russia schrijft dat 39 van de 85 werknemers van Lenta inmiddels zijn opgestapt, omdat zij vinden dat zij hun werk niet kunnen doen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.