buitenland

Rusland wordt vanwege de Krim tijdelijk uit G8 gezet

Door Anna Vossers - 18 maart 2014

De leiders van de vooraanstaande geïndustrialiseerde landen, de G8, hebben Rusland tijdelijk geschorst. Volgens de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius willen de andere zeven landen vanwege de rol van Rusland op de Krim niet langer samenwerken.

De zeven overgebleven leden, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Japan, Frankrijk, Italië en Duitsland, hadden de voorbereidingen op de G8-top die in juni in het Russische Sotsji op de agenda stond al gestaakt.

Ontwerpverdrag

De Russische president Vladimir Poetin heeft dinsdag een ontwerpverdrag voor de aansluiting van het schiereiland de Krim bij Rusland goedgekeurd. Maandag erkende hij al de Krim per decreet als onafhankelijke staat.

Een grote meerderheid van de Krim-bevolking stemde zondag, in aanwezigheid van Russische militairen, tijdens een referendum voor aansluiting bij Rusland.

De Verenigde Staten, de Europese Unie en Japan, die het referendum ongrondwettelijk achten, hebben maandag al sancties aangekondigd. Deze maatregelen zoals het bevriezen van Russische tegoeden op buitenlandse bankrekeningen leken nog niet veel indruk te maken. De schorsing uit de G8 is een zwaarder middel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.