buitenland

Russen bezetten hoofdkwartier Oekraïense marine op Krim

Door Tom Reijner - 19 maart 2014

Russische legereenheden, daarbij gesteund door pro-Russische milities, hebben woensdag in Sebastopol op de Krim het hoofdkwartier van de Oekraïense marine ingenomen. De aanwezige Oekraïense militairen hebben intussen, samen met hun commandant, de basis verlaten.

Dat meldt het Russische persbureau Interfax.

Uniform

De commandant, Sergej Gajdoek, zou volgens een lokale bron zijn uniform hebben uitgetrokken en in een joggingbroek het complex hebben verlaten. De pro-Russische eenheden hielden hem enige tijd vast.

Zij beschuldigden de commandant ervan dat hij aan de Oekraïense militairen op de Krim had doorgegeven dat zij van de tijdelijke regering in Kiev wapens mogen gebruiken wanneer zij worden aangevallen door (pro-)Russische troepen.

De chef van de Russische Zwarte Zeevloot, Aleksandr Vitko, heeft de Oekraïense militairen op het schiereiland met klem opgeroepen om geen geweld te gebruiken.

Vlag

Vanochtend bestormden honderden mannen de basis, verwijderden er de geel-blauwe Oekraïense vlag en hingen de Russische driekleur uit.

Er is daarbij geen geweld gebruikt, in tegenstelling tot een aanval op een Oekraïense legerpost dinsdag. Door toedoen van aanvallers zonder duidelijk herkenbaar insigne vielen twee doden. Het waren de eerste doden bij een gerichte militaire actie sinds de Russische ‘invasie’ op de Krim eind februari

Het Oekraïense leger zal zich niet terugtrekken van de Krim, heeft tijdelijk minister van Defensie Igor Tenjoek eerder gezegd. Militairen op bases in het gebied hebben na het schietincident van dinsdag toestemming gekregen om desnoods te schieten, mocht hun leven in gevaar komen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.